Abstract + biografia Maria De la Fuente

 Abstract:

En aquesta conferència es tractarà de reflexionar sobre els indicadors com una mesura estadística d’un determinat fenòmen. Així, amb els indicadors socials es pretén disposar d’una forma de mesurar una porció de la realitat social de tal manera que se’n pugui observar el canvi al llarg del temps o comparar en diferents indrets. Són, doncs, una forma intuïtiva de comunicar un determinat fenòmen, i ens poden permetre avaluar-lo i prendre’n decisions polítiques i/o tècniques.

Però els indicadors socials no són neutres. En el procés de definir-los cal fer múltiples opcions, de tipus teòric (quina porció de la realitat volem mesurar i amb quina finalitat ho volem fer) o metodològic (com la volem operacionalitzar, quines fonts estadístiques triarem) que tenen implicacions no només tècniques sino també polítiques, ja que tenen com a resultat unes determinades ulleres per a veure la realitat. Aquests elements expliquen el gran interès i al mateix temps les notables dificultats que té la cració d’un sistema d’indicadors que mesuri la desigualtat de gènere.

 

Al llarg de la sessió es presentarà breument una selecció dels índex compostos i sistemes d’indicadors més rellevants sobre la (des)igualtat de gènere, ja sigui a escala local, estatal o internacional. Però sobre tot ens aturarem en el procés de confecció, passa per passa, d’un sistema d’indicadors sobre la igualtat entre homes i dones a la Comunitat Autònoma Basca (el resultat del qual podeu llegir en aquest enllaç http://www.euskadi.net/contenidos/informacion/pub_guias/es_emakunde/adjuntos/guia_indicadores.pdf) «


Maria de la Fuente Vázquez és llicenciada en filosofia per la Universitat de Barcelona i doctora en ciència política per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha realitzat diverses recerques d’àmbit local i autonòmic sobre mainstreaming de gènere i també sobre cultura política i partits polítics des de la perspectiva de gènere.

Entre 2005 i 2009 va coordinar ho Programa Ciutats i Persones de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials. En l’actualitat coordina l’Observatori IQ que compila 300 indicadors clau sobre la situació a Catalunya amb perspectiva de gènere, i és consultora independent.

PUBLICACIONS:

– Capítol sobre “Teoria Política” del Manual de Ciència Política amb perspectiva de gènere, de Akal juntament amb Marta Lois.

– Article “Playing With Different Cards” serà publicat a la International Political Science Review al gener de 2014, juntament amb Tània Virgen.

– Guia Sistema d’indicadors d’Igualtat de dones i homes en la CAE.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *