Introduint la perspectiva de gènere interseccional a les estadístiques. Guia teoricopràctica
Barbara Biglia (coord.), Jordi Bonet Martí (coord.),
Marta Luxán Serrano, Maria de la Fuente Vázquez
Aquest volum té per objectiu oferir estratègies i pràctiques per incorporar la perspectiva de gènere i interseccional (PGI) en els processos de producció i d’interpretació de les estadístiques, així com dels estudis que se’n puguin derivar.
Amb el suport de:
Infografías
La conceptualització i mesurament clàssic del treball (utilitzada en l’EPA) no té en compte i, per tant, invisibilitza el treball no remunerat i el voluntari, activitats exercides principalment per dones, oferint unes dades en què la taxa de activitat dels homes és sempre superior a la de les dones. Per contra, les dades d’Enquesta d’Usos del Temps sí que recullen aquestes activitats, permetent-nos calcular la Càrrega Total de Treball que, en tots els casos, és superior per a les dones.
Les representacions gràfiques poden ser eines molts potents per a visibilitzar les desigualtats i comunicar més eficaçment les nostres anàlisis. A més a més, el fet d’optar per una o altra representació, ens permet posar el focus en determinades dimensions i diferències que d’altra manera podrien quedar invisibilitzades o atenuades.
Autores
Barbara Biglia, llicenciada en Psicologia Clínica i de Comunitat (Universitat de Pàdua), amb un doctorat en Psicologia (UB), és professora agregada Serra Húnter del Departament de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili. A la URV coordina el Grup de Recerca en Educació Intercultural (GREDI), és fundadora i membre del SIMReF (Seminari Interdisciplinari de Metodologia de Recerca Feminista) i membre de la permanent de l’Institut Interuniversitari d’Estudi de Gènere (IIEDG). Té una trajectòria reconeguda internacionalment tant en recerca com en docència sobre epistemologia i metodologia de recerca feminista, pedagogia feminista, violències de gènere i intervenció social i comunitària. Actualment és investigadora principal del projecte d’R+D+I SeGReVUni (Visibilitzar i Dimensionar les Violències Sexuals i de Gènere a les Universitats).
Jordi Bonet i Martí és professor del Departament de Sociologia de la Universitat de Barcelona. Investigador del grup Cópolis, Benestar, Comunitat i Control Social i del SIMReF (Seminari Interdisciplinari de Metodologia de Recerca Feminista), és autor de diverses publicacions en l’àmbit de la metodologia de recerca feminista, l’anàlisi de polítiques públiques i dels moviments socials. Actualment, coordina l’equip UB del projecte europeu EGBVHelp! Tackling and responding to online gender based violence through a pioneering ehelpline for reporting GBV online and empowering women, girls and LGBTIQ+ persons and professionals.
Marta Luxán Serrano, llicenciada en Sociologia (UPV/EHU) i doctora en Demografia (UAB), és professora agregada del Departament de Sociologia i Treball Social de la Universitat del País Basc (UPV/EHU). Entre el 1993 i el 2000 va estar vinculada al Centre d’Estudis Demogràfics (UAB) amb diverses beques i contractes. El 2001 va tornar amb una beca postdoctoral a la UPV/EHU, on ha treballat des de llavors. Actualment és responsable del Màster d’Estudis Feministes i de Gènere i membre del SIMReF (Seminari Interdisciplinari de Metodologia de Recerca Feminista) i d’AFIT – Grup de Recerca en Antropologia Feminista.
Maria de la Fuente Vázquez, llicenciada en Filosofia i doctora en Ciències Polítiques, és tècnica a la Direcció General de Cures, Organització dels Temps i Equitat en els Treballs. Ha treballat com a tècnica en gènere a l’Administració local i ha estat investigadora a l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (UAB), on ha dirigit el programa Ciutats i Persones i el Curs de Lectures de Teoria Política Feminista. Ha estat sòcia fundadora de Quotidiana, cooperativa especialitzada en la igualtat de gènere, i creadora i directora de l’Observatori Quotidiana.